Carlas hjemmebagte rugbrød

En surdej kom til verden

Jeg må indrømme, at det her med at bage rugbrød uden gær, kun med surdej, føltes lidt som at vente en baby, man ikke ved præcis hvornår melder sin ankomst.

De sidste par uger har føltes som at stige på et lyntog, uden at det holder ind til siden. Jeg har simplethen bare må følge med. Hoppe på, og smede mens jernet er varmt. Uanset tid på dagen.

Den virkelige chef er min surdej. Eller skal jeg sige, mine nu adskillige afdøde surdeje, der ikke klarede den. De endte en grel død. Pludselig lugtede den klistredere melmasse fælt, som en stærk ost, min kæreste og jeg engang købte ved en fejl. Sådan tager en surdej åbenbart afsked.

Skuden vendte for mig den dag, jeg besøgte den lokale bager (Meyers og Bageren i Torvehallerne har begge surdeje man kan få). Her fik jeg en ung surdej med hjem, der ikke skulle fodres med mel så mange dage, som hvis man selv starter den op.

Det gav mig mindre tid at fucke op i. Og jeg endte derfor, efter kun to dage, med at have en perfekt boblende surdej stående på bordet, der duftede frisk af kernemælk.

Herfra var det let som en leg at bage rugbrødet, og jeg kan nu med stolthed dele en rugbrødsopskrift. Den kommer her:

 

Opskrift, rugbrød med surdej

DAG 1

Du skal bruge:

4 dl. købt surdej

8 dl. lunkent vand 

4 dl. hvedemel 

4 dl. fuldkornshvedemel 

 

Start med at hælde den købte surdej op i en skål. Bland den med lunket vand. Tilsæt nu mel og bland det med rene hænder til der ikke er klumper i.

Lad denne blanding stå natten over med et viskestykke over sig.

Sæt også kernerne i blød i koldt vand, i køleskabet natten over:

  • 100 g. solsikkekerner
  • 100 g. græskarkerner
  • 100 g. hørfrø
  • 300 g. rugkerner

 

DAG 2

Test om surdejen har bobler i overfladen og om den flyder i lunkent vand:

Hvis den gør det, så er du klar til at bage!

Sigt nu vandet fra de iblødsatte kerner. Lad dem stå og dryppe af mens du blander dejen.

 

Du skal bruge:

200 g lunkent vand

400 g surdej

50 g maltsirup

20 g salt

250 g rugmel

kokosolie til at smøre rugbrødsformen med

sesamfrø 

græskarkerner

 

Sådan gør du:

Bland ingredienserne til en ensartet rugbrøds dej masse, og bland så alle kernerne i.

Smør din rugbrødsform med kokosolie, og hæld sesamfrø ned i formen, og bank dem rundt, så de fordeler sig jævnt i hele formen. 

Hæld dejen ned i formen.

Lad den stå 2 timer ca. indtil der begynder at komme lufthuller i overfladen, omkring 6 stk. er rigeligt.

Drys med græskarkerner.

Bag rugbrødet i 15 min. ved 240 grader varmluftsovn. Skru så ned på 180 grader og bag den i 45 min. 

Bank rugbrødet ud af formen når du tager det ud af ovnen. Det slipper let. 

 

Således, hjemmebagt rugbrød - det smager så godt!